Islandsgenseren

Islandsgenseren

En Islandsgenser, også kaldt Lopapeysa ,er en tradisjonell, Islandsk ullgenser som er strikket på uspunnet, Islandsk ullgarn og typisk har et sirkelformet stjerne- eller sikksakk-mønster rundt halsen. Fordi garnet er laget av ull fra Islandske sauer, og ikke er spunnet, er det mere luftig og isolerende enn vanlig garn. Dette er en god fordel på Island, da det ofte kan være vind. På grunn av den isolerende kvaliteten i garnet, er disse genserne nemlig gode å ha på utendørs når det er for varmt til vinterjakke, men for kaldt til bare armer.

Man kan si at Islandsgenseren er Islands svar på den Norske Mariusgenseren, på en måte. Genseren er etterhvert blitt et nasjonal symbol, og bæres med stolthet.

Den er blitt mer utbredt i resten av verden med tiden, men som med så mye annet er originalproduktet fra originallandet som regel best. Men bare rolig! Hvis du ikke orker å strikke en, kan de kjøpes flere steder på Island, skjønt jeg må innrømme at jeg finner en særlig stolthet i å gå med noe jeg selv har laget.

De kan blandt annet kjøpes på:

  • Loppemarkeder
  • Garnbutikker
  • Bondemarkeder
  • Souvenirbutikker
  • Og diverse bensinstasjoner og kjosker.

Et bra tips er å dra litt utenfor hovedstaden, da ryktet har det at de ofte er billigere utenfor de typiske turiststedene.

Genserne du kjøper på Island, kommer med et sertifikat på at de er hjemmestrikkede, da Islenderne legger mye stolthed i å lage dem selv frem for å bruke maskiner.

Selv om genseren nå er tradisjonell, ble den ikke tatt i allmen bruk før etter adskillelsen fra Danmark i 1944. Etterhvert som det er blitt mer vanlig å innføre klesmoter fra andre land, har dens popularitet vokst.

Den tradisjonelle genseren lages i ufarget garn, og fargene er gul, sort, rustbrun og hvit.

I dag kan man få garnet i alle mulige farger.

Sauene ulla kommer fra, kan være tofargede i mange kombinasjoner, med 6 typiske fargemønstre. Ulla ligger i to lag på sauene; et vannresistent, robust ytterlag, og et mykt innerlag. Begge disse lagene brukes i Lopi, det Islandske garnet, og gjør genseren både holdbar og varm. Det sies at de kan klø litt, hvis det er brukt ull av en litt grovere kvalitet, men det kan løses ved å ha på seg t-skjorte under.

Mange Islendere bruker den dog så tett innpå huden som mulig, for å holde på varmen best mulig.

Artige sidefakta:

  • Det sies at sauene er av samme avstamming som den Norske Spelsauen, men etter mange år med avl har tilpasset seg det barske, Islandske klimaet. Med dette menes både kvaliteten på ulla, og måten de utnytter energien i maten de inntar.
  • Ordet Lopapeysa stammer fra de Islandse ordene for ‘ull’ og ‘genser’, betyr derfor egentlig bare noe i retning av ‘ullgenser’.

Personer bak genseren:

 Auður Laxness

Selv om det betviles av noen, regnes Auður en av de som populærgjorde den første moderne utgaven av islandsgenseren. Det sies at hun var inspirert av både Inkamønstre og Grønlandske stiler, men også av gamle Islandske mønstre.

Hun har blandt annet vært i redaktørutvalget for håndarbeidsbladet Hugur og hønd, hvor hun skrev om Islandsk håndarbeid.

Mannen hennes var nobelprisvinner, og hun har selv mottatt noen priser for sine bidrag til Islandsk kultur.

Védís Jónsdóttir

En kvinne som har hatt mye å gjøre med disse genserne er designeren Védís Jónsdóttir, som blant annet har laget det populære mønsteret, Riddari. Hun har designet mange av de kjente genserstilene, og skrevet en bok som inneholder alt du trenger å vite om å strike med Islandsk ullgarn.

Mange av mønstrene hun har designet, er også lagt opp på den populære strikkesiden Ravelry.com hvor man kan finne alle mulige mønstre, både gratis og for en liten slatt penger.

Selv om Védís er oppvoks på Island,bor hun nå på Manhattan i USA. Hun jobber blandt annet med å velge farger for garnfirmaet Istex, som produserer garn laget på Islandsk ull.

Hvis man er heldig, kan man også høre henne holde foredrag rundt omkring i verden.

Mønstre

Det finnes mange forskjellige typer Islandsgensere. To vanlige av dem er førnevnte Riddari ,og Afmæli. Den vesentlige forskjellen ligger i halsmønsteret.

Riddari har typisk geometriske mønstre; sirkler og sikksakkende vinkler. Afmæli ses derimot ofte med bladlignende figurer i mønsteret, som kan minne litt om figurene man ofte ser på Mariusgenseren.

Det alle islandsgensere har til felles, er at mønsteret gjentas hele veien rundt. Det ser likens ut foran og bak, og det eneste som bryter likheten er hvis du har åpning eller glidelås foran.

Selv om det finnes tradisjonelle mønstre, kan man i prinsippet putte hva man enn ønsker i det. Vil gutten din ha traktorer? Lag traktorer! Vil du ha kattepoter? Strikk dem på!  Kun fantasien setter grenser.

Noen av genserne du kan finne på Ravelry, inneholder til og med ord som ‘ja’ eller ‘nei’.

Hva bør jeg vite om å strikke en Islandsgenser?

Strikepinner

Genseren strikkes med rundpinner, fordi de er lettere å ha med å gjøre på store prosjekter, og kan tilpasses i lengden.

Rundpinner, for dere som er nye til strikking, er strikkepinner som er satt sammen med en plastsnor  slik at man kan strikke i runder uten å skulle skifte pinne. Du kan få noen med en fast lengde, som 30cm, men du kan ofte også få noen hvor pinnene kan tas av slik at du kan sette dem på en snor med rett lengde, eller bruke større pinner på snoren.

Alt etter hvor tett man ønsker at genseren skal være, kan man bruke pinner i tykkelsen 3.5-4.5mm, men selvfølgelig justere tykkelsen opp eller ned etter strikkefasthet. Personlig foretrekker jeg gensere som er fast strikket, og har selv en tendens til å strikke løst, så jeg bruker oftest pinner i størrelse 3.

Garn

En slik genser krever normalt mellom 10 og 15 garnnøster, avhengig av størrelsen på den som skal bruke den. Jeg vil anbefale deg å bruke minst 3 forskjellige farger. En farge til selve genseren, en hovedfarge til mønsteret, og en eller flere farger til de forskjellige formene i mønsteret.

Som jeg nevnte tidligere, kan man legge hva som helst i mønsteret, og det samme gjelder farger. Jeg har sett gensere med alt fra de 4 tradisjonelle fargene i et tradisjonelt mønster, til en som var himmelblå med hvite hester.

Tykkelsen på garnet kan variere, men disse genserne strikkes ofte i tykkere garn. Det kommer helt an på hva man foretrekker, og i hvilken sammenheng man tenker å bruke den. Mange Islendere liker å bruke den utendørs, men hvis du velger å strikke deg en som kan åpnes foran, kan den også brukes inne.

Det ville være en god idè å finne deg et mønster som inkluderer størrelsesdefinisjoner. Typisk bestemmes størrelsen av to mål, som tas rundt hoften og det bredeste stedet på bryskassen.

Et godt råd er også å måle armlengde, da man lett kan være vid uten å være lang.

Mange mønstere inneholder definisjoner på størrelsene, og forteller deg også hvor mange nøster du trenger alt etter størrelsen.

Mitt beste råd er dette: Kos deg med prosjektet. Ikke strikk mer enn du orker av gangen, og finn deg et mønster du gleder deg til å lage, enten du selv har tegnet det, funnet det på nett, eller kjøpt et.

Lykke til!

Stengt for kommentarer.